Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
ο Ορχαν Παμουκ στο Μέγαρο μουσικής...
Το Μουσείο της Αθωότητας
Το πρώτο μυθιστόρημα του Ορχάν Παμούκ μετά το Νόμπελ του 2006
«Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου· δεν το 'ξερα».
Έτσι αρχίζει το καινούργιο αυτό μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Ένα βιβλίο για τον έρωτα, την αφοσίωση, το πάθος, τη φιλία, το χρόνο, το δικαίωμά μας στην ευτυχία.
Ο συγγραφέας διηγείται την ερωτική ιστορία του πλούσιου Κεμάλ με τη μακρινή, φτωχή εξαδέλφη του, που αρχίζει μια ανοιξιάτικη μέρα του 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ένα μυθιστόρημα που μένει αξέχαστο, όπως αξέχαστα μένουν για πάντα κάποια όνειρα.
Η συγγραφή του νέου μυθιστορήματος του Ορχάν Παμούκ, που έγινε κυρίως σε δωμάτια ξενοδοχείων στο περιθώριο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, διήρκεσε πέντε χρόνια. Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε όταν ο Παμούκ αποφάσισε να ανοίξει ένα παλαιοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια όμως της συλλογής των αντικειμένων αυτού του μαγαζιού, άλλαξε γνώμη κι αποφάσισε τελικά να φτιάξει ένα μουσείο που θα απεικονίζει την ιστορία του βιβλίου που έγραφε - το Μουσείο της αθωότητας.
O Oρχάν Παμούκ [Orhan Pamuk] γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1952.
Tελείωσε το λύκειο στη Pοβέρτιο σχολή, σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο και το 1976 αποφοίτησε από το Iνστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Kωνσταντινούπολης. Έζησε τρία χρόνια στις HΠA, όπου εργάστηκε σαν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα και στο Kολούμπια της Nέας Yόρκης. Άρχισε να γράφει το 1974. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Tζεβντέτ μπέης και υιοί, βραβεύτηκε το 1979 στο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Mιλλιέτ.
Tο βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1982 και την επόμενη χρονιά πήρε το βραβείο μυθιστορήματος Oρχάν Kεμάλ. Tο δεύτερο βιβλίο του, Tο σπίτι της σιωπής (1982), μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Prix de la decouverte Europeenne.
Tο ιστορικό του μυθιστόρημα Tο Λευκό Κάστρο (1985 - «Ωκεανίδα» 2005) μεγάλωσε τη φήμη του μέσα κι έξω από την Tουρκία. Oι «Nιου Γιορκ Tάιμς» έγραψαν τότε γι' αυτόν: «Ένα αστέρι γεννήθηκε στην Aνατολή». Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Το μαύρο βιβλίο, 1990, ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα έργα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, Η καινούργια ζωή, 1994, και Με λένε Κόκκινο, 1998 (βραβείο IMPAC, 2003), Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις, 2005, και Χιόνι, 2007. Έχει τιμηθεί το 2006 με το Nόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα». Ζει στην Κωνσταντινούπολη.
Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα
Ο Ορχάν Παμούκ μιλάει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο διάσημος Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ θα μιλήσει την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, με θέμα Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα: Πού οφείλει το μυθιστόρημα τη μοναδικότητά του ως είδος, τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε και πώς αξιολογούμε αυτή τη διαδικασία, σε τι διαφέρει το μυθιστόρημα από τις άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και γιατί ο αναγνώστης αναζητάει πάντα το «μυστικό κέντρο» των μυθιστορημάτων;
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος. Στο τέλος ο Ορχάν Παμούκ θα υπογράψει τα βιβλία του.
[Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.]
η πηγή αυτής της είδησης είναι από τον αγαπημένο μου μελωδία
www.melodia.gr
θα είμαι εκεί :))
αναβλήθηκε η διάλεξη του Παμουκ στο μέγαρο λόγω ασθένειας της μητέρας του και θα περιμένουμε την ανακοίνωση καινούριας ημερομηνίας...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου